Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

Wikileaks objavio tajni dokument izraelskih obavještajaca o etničkom čišćenju Gaze

Wikileaks objavio tajni dokument izraelskih obavještajaca o etničkom čišćenju Gaze

Nešto više od sedam dana nakon što je Julian Assange pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji, čime je okončao 13-godišnju pravnu bitku, stranica koju je osnovao, Wikileaks, objavila je tajne dokumente izraelskog ministarstva informisanja, odnosno obavještajne grane vlasti.

Planirali protjerivanje civila iz Gaze u Egipat?

 

U objavi na Twitteru, Wikileaks je podijelio tajni dokument izraelskih obavještajaca iz oktobra 2023., u kome se, kako tvrde, spominje izraelski plan o namjernom protjerivanju civila iz Gaze u Egipat. Wikileaks navodi kako su izraelske vlasti zaključile kako bi “takva strategija donijela dugoročno pozitivne rezultate”.

“Plan predviđa proces u tri koraka koji uključuje uspostavu šatorskih naselja na Sinaju i otvaranje humanitarnog koridora, nakon čega slijedi izgradnja gradova na sjevernom Sinaju iz kojih neće biti povratka”, napisali su uz poveznicu na čitav dokument.

Rat u Pojasu Gaze traje već gotovo devet mjeseci, nakon što su teroristi Hamasa upali u južni Izrael te u napadu ubili 1139 ljudi, mahom civila, dok su još 250 ljudi oteli i odveli u Gazu. Izraelski odgovor bio je žestok i još traje, a izraelske vlasti tvrde da neće stati dok ne unište Hamas.

Prije sedam dana pušten iz zatvora nakon 13 godina sudske bitke

U napadima izraelske vojske na Gazu poginulo je 35.000 Palestinaca, od čega su 56 odsto žene i djeca. Još su desetine hiljada ranjenih dok Izrael trpi kritike zbog masovnog kršenja ljudskih prava, prisilne evakuacije civila, a neke su države čak optužile Izrael da čini genocid.

Podsjetimo, Assange, osnivač Wikileaksa, stranice koja je od 2006. objavila niz povjerljivih dokumenata svjetskih vlada i obavještajnih agencija, prije sedam dana se vratio u Australiju nakon što se nagodio sa sudom i priznao krivicu prema američkom zakonu o špijunaži. SAD je godinama tražio izručenje, suđenje i drakonsku kaznu za Assangea zbog otkrivanja klasifikovanih dokumenata i identiteta američkih obavještajaca, čime je, kako su navodili, ugrozio njihove živote, prenosi “Index”.

 

globlok.ba/TBT