Tamni način rada
  • Thursday, 13 June 2024

Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH Palestinacima koji su u srodstvu s našim državljanima

Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH Palestinacima koji su u srodstvu s našim državljanima

Time je završena trakavica oko evakuacije bh. državljana iz Gaze, i sad će krenuti procedura njihovog izmještanja iz Egipta, gdje se nalaze privremeno, do BiH

Vijeće ministara BiH dalo je 'zeleno svjetlo' za ulazak 30 Palestina koji su u srodstvu sa našim državljanima u BiH nakon što su evakuirani iz Gaze. Prema informacijama Raporta, svi ministri su bili 'za', nakon što je sinoć Staša Košarac (SNSD) bio faktički protiv.
Time je završena trakavica oko evakuacije bh. državljana iz Gaze, i sad će krenuti procedura njihovog izmještanja iz Egipta, gdje se nalaze privremeno, do BiH. Ujedno je to o okončanje teškog procesa kojeg je vodilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Iz Vijeća ministara BiH zvanično su saopštili:
 Vijeće ministara BiH donijelo je u novom tekstu Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH. Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak u BiH za 30 osoba koji su srodnici  državljana BiH, a evakuirani su zajedno s državljanima BiH iz Pojasa Gaze.   Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavit će Graničnoj policiji BiH spisak 30 osoba koji uz osobne sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza 'Međunarodni aerodrom Sarajevo'. Ranije je saopćeno kako je za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuirani iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala zrakoplov i snosit će troškove njihovog boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.

 

globlok.ba/depo.ba