Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

U Izraelu protesti protiv vlade

U Izraelu protesti protiv vlade

Izraelska policija rastjerala je tisuće prosvjednika koji su opet izašli na ulice Tel Aviva zahtijevajući dogovor o razmjeni talaca s Hamasom i pozivajući na prijevremene parlamentarne izbore, prenosi Reuters.

Prosvjednici su blokirali promet, pa je policija upotrijebila vodene topove. Inače, egipatski mediji tvrde da u Kairo idući tjedan stižu izraelski i američki pregovarači kako bi razgovarali o spornim pitanjima povezanima s mogućim sporazumom o prekidu vatre u Gazi. Egipat, navodno, već vodi razgovore s Hamasom, potvrdio je izvor te palestinske militantne skupine.

Prosvjedi su započeli u 6:29 po lokalnom vremenu, kad je 7. listopada krenuo Hamasov krvavi pohod na Izrael u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oteto njih još 250. S druge strane, zdravstvene vlasti u Gazi objavile su da je u ofenzivi Izraela na palestinsku enklavu poginulo više od 38 tisuća ljudi.

 

“Kao udovica otetog pozivam premijera i sve članove vlade da ne propuste priliku vratiti ih. Gospodine Netanyahu, obvezali ste se da ćete pregovarati s terorističkom organizacijom. To je težak i izazovan zadatak, no vi ste izabrali da budete naši dužnosnici. Katastrofa se dogodila na vašoj straži i ona je vaša odgovornost”, rekla je Ella Haimi, udovica izraelskog taoca.

“Želim pozvati vojnike i zapovjednike. Dragi vojnici, heroji, Matanova braćo. Znajte da je dogovor na stolu i to samo zahvaljujući vašoj hrabrosti, jer sve što Hamas traži je da se zaustavite i tada će biti moguće sve vratiti”, kazala je Anat Angrest, majka izraelskog taoca Matana Angresta.

Proteklih dana ojačani su pokušaji da se postigne dogovor između Hamasa i Izraela nakon devet mjeseci rata. Dužnosnici su izrazili optimizam oko rezultata tih pregovora, no i upozorili kako i dalje postoje nesuglasice dviju strana. Manje skupine naoružane megafonima i transparentnima prosvjedovale su pred kućama niza ministara i koalicijskih zastupnika.

“Totalni neuspjeh! Totalni neuspjeh!”, uzvikivala je jedna od njih pred kućom ministra za strateška pitanja Rona Dermera, člana užeg kruga premijera Benjamina Netanyahua.

U kibucu Or Haner, smještenom u blizini Gaze, prosvjednici su zavezali crni balon za svaku osobu ubijenu u napadu te žuti balon za svakog taoca koji je i dalje u Pojasu.

 

globlok.ba/geopolitikanews

Tagovi