Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

Trivijalizacija nacionalne boli u režiji OO SDA Bugojno - dokad više?

Trivijalizacija nacionalne boli u režiji OO SDA Bugojno - dokad više?

Trivilizacija (omalovažavanje) nacionalne tuge Bošnjaka u režiji OO SDA Bugojno se nastavlja iz godine u godinu.

Pretvorio se 11. juli u promenadu kandidata za Izbore! Zato političarima na vlasti treba dozvoliti da privatno mogu biti tu, sa narodom, ako hoće, skrušeno i nenametljivo, a ne da njihovo prisustvo bude promocija stranke SDA čime se potiskuje ono najvažnije - tuga i očaj porodica žrtava.

Zašto se u Bugojnu institucionalno ne obilježava sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici? Gdje su institucije u Bugojnu? Medžlis IZ u Bugojnu? Općina Bugojno? Zašto nacionalnu bol Bošnjaka sprovode po političkoj opciji te time žele najvjerovatnije pokazati, da ako nisi SDA nisi ni Bošnjak? Koliko puta se mora ukazati na ovo nečasno političko upravljanje tom tugom da bi narod shvatio kako to određena politička opcija zloupotrebljava zarad samopromocije u nečasnoj namjeri da se dokopa vlasti?

Mnogi građani Bugojna ne žele doći na ovakve skupove jer ih organizuje stranka koja je najviše štete nanijela vlastitom narodu. Postoje brojni dokazi, podudarnosti i nevjerovatnosti koje svjedoče da je SDA do grla uronjena u trgovinu Srebrenicom koja je izmakla kontroli.

U nastavku tekst našeg portala od prošle godine. Izgleda da se ništa nije promijenilo???

 
Za vodeću stranku u Bugojnu, SDA, sjećanje na surovo ubijene je tek povod za skupljanje jeftinih političkih poena. Oni će organizirati okupljanje građana, ako treba donijeti cvijeće, pokloniti se, kazati koju zapaljivu riječ, sjesti u svoja luksuzna auta i vratiti se u svoje udobne domove, ostavljajući iza sebe one zbog kojih su navodno bili tu. 

Da li je to zbog toga što lokalni vodeći političari na čelu sa predsjednikom Općine Bugojno, Hasanom Ajkunićem, inače osuđen za zloupotrebu položaja, nemaju odgovore na mnoga aktuelna pitanja i onda im upravo ovakvi događaji služe za spinovanje javnosti, odnosno za skretanje pažnje sa drugih problema. Idu izbori i veoma je važno da SDA pokaže kako nju najviše ove rane bole i da je ona najveći zaštitnik bošnjačkog naroda ne bi li im ovaj narod na izborima ponovo dao glas. Zbog toga ovakvi događaji koji trebaju da pomognu narodu u prevladavanju trauma iz prošlosti, da razumijemo žrtve, ustvari samo otežavaju pomirenje i postaju politička pozornica stranke SDA koja želi SAMO stranački identifikovati jedan narod kao žrtvu. Jer ako niste SDA, niste Bošnjak, niste musliman. Ne smijete mijenjati stranku samo ljude u njoj. Stranka je za njih nepromjenjiva kategorija. Pa je li stranka vjera ili jača od vjere? I imaju li uopće kriminalci veze sa vjerom? To je kompletna mašinerija koja zloupotrebljava na najgori mogući način rat, stradanja, zločine i genocid. I to nije ni prvi ni posljednji put.

Postkonfliktnim društvima, društvima u kojima značajan dio populacije ima PTSP, u kojem je trauma najčešće naslijeđe novim generacijama, krajnje je neodgovorno simbole stradanja, etničkog čišćenja, ratnih zločina koristiti u dnevnopolitičke svrhe. 

 

globlok.ba/defterhefte/bug.ba/buka

Trivijalizacija nacionalne boli u režiji OO SDA Bugojno - dokad više?