Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

Potpredsjednik Sabora: Rezolucija Crne Gore je neprijateljski čin

Potpredsjednik Sabora: Rezolucija Crne Gore je neprijateljski čin

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u utorak da je izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu, Dachau i Mauthausenu u Parlamentu Crne Gore neprijateljski čin susjedne države kojom se potčinila politici “srpskog sveta”, prenosi Hina.

”Izglasavanje navedene rezolucije je neprijateljski akt kojom Crna Gora ponavlja povijesnu pogrešku kakvu je napravila i tijekom Domovinskog rata kada se, jednako kao i danas, nesamostalno i vazalski potčinila tada velikosrpskoj politici, a sada politici srpskog sveta”, rekao je Penava na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Jedini motiv za rezoluciju, koja je tijesnom većinom izglasana u Crnogorskom parlamentu, Penava vidi u Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, kojom ta međunarodna organizacija osuđuje poricanje genocida koji je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Nakon velikog broja presuda Međunarodnog suda u Hagu, ovom deklaracijom UN-a je to dobilo najveću moguću osudu i apsolutno razumijemo da se ovdje radi o buntu, o izbjegavanju odgovornosti, izbjegavanju sučeljavanja sa svojom prošlošću, što nas nimalo ne raduje”, kazao je Penava.

Cilj izjednačavanje strana

Domovinski pokret potpuno podržava demokratske i prozapadno orijentirane snage u Crno Gori. Međutim, Crna Gora kojom je ovladao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ovakvim postupanjem gazi preko svoje slobode, samostalnosti i državnosti, kazao je Penava.

“Cilj politike srpskog sveta je izjednačiti krivnju svih država i naroda, ako se već ne uspije izbjeći krivnja za ratove koji su pokrenuti u Miloševićevo doba, u organizaciji SANU-a i velikosrpske politike”, rekao je Penava.

Potpredsjednik Sabora ocijenio je nevjerovatnom činjenicu da rezolucija o zločinima iz Drugog svjetskog rata ”dolazi iz parlamenta na čijem je čelu četnički vojvoda Andrija Mandić”, dok je izjave crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića o toj temi nazvao pranjem ruku.

Slanje protestne note Crnoj Gori smatra dobrim potezom.

“Jasno je da je crnogorsko društvo podijeljeno, vidite to i po glasovima u parlamentu. Snagama koje teže demokraciji, slobodi i euroatlantskim integracijama treba dati podršku, ali četnicima i srpskom svetu treba reći da ne mogu oni pričati o zlodjelima i docirati nekome o pravima”, rekao je predsjednik DP-a?

 

globlok.ba/AJB