Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

Pored silnih Helezovih dronova srpska vojska stiže do Prijedora skoro neprimjećeno

Pored silnih Helezovih dronova srpska vojska stiže do Prijedora skoro neprimjećeno

Vojska Srbije je defilirala jučer kroz Prijedor povodom obilježavanja Bitke na Kozari, organizovane pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem isticanja srpskih žrtava i borbe protiv ustaša i fašista. Nakon defilea kroz Prijedor, nastavili su marš prema Kozari, a građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, podijelio je prilog RTRS-a uz komentar: “Konačno.”

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, pojasnio je situaciju oko ulaska kadeta Vojne akademije iz Srbije u Prijedor i Bratunac. Helez je istakao da Ministarstvo odbrane BiH nije pozvalo niti odobrilo njihov dolazak.

“Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije”, kazao je Helez.

A nedavno smo sa euforijom pratili priču o prvom dronu proizvedenom u BiH kada je ministar odbrane BiH Zukan Helez objavio videosnimak s nepoznate lokacije na kojoj je lično pratio njegov let.

Ovaj je prizor ovjekovječen fotografijama s Helezom, koji, uz pomoć naočala, prati let drona, ali i videosnimkom na kojem se vidi njegov prelet. Sve je objavljeno na društvenim mrežama, uz Helezovu poruku: „Najbolji penicilin za ’razdruživanje’, a pri tome domaće.“

Uprkos našem insistiranju, Helez još ne otkriva detalje, osim da je u pitanju više različitih vrsta bh. dronova. Lokacija na kojoj je prisustvovao testiranju, pogon ili više njih gdje se ova letjelica proizvodi, sve je obavijeno velom tajne, ali i jedna rečenica bila je dovoljna da izazove kanonadu reakcija, posebno od političara iz RS. Zanimljivo je da i pored silnih dronova, srpska vojska stiže do Prijedora skoro neprimjećeno za Ministarstvo odbrane BiH dok našu rodbinu, komšije i prijatelje iz dijaspore na granici maksimalno pretresaju zbog paštete.

 

globlok.ba/crnahronika

Tagovi