Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

PAD ZELENIH TERMITA: Kako je neslavno završila priča o nastanku bošnjačke business-imperije nazvane BALKANSKI DAVOS

PAD ZELENIH TERMITA: Kako je neslavno završila priča o nastanku bošnjačke business-imperije nazvane BALKANSKI DAVOS

Prije nekoliko dana u Sarajevu je održan 13. “Sarajevo biznis forum” (SBF). Mediji su prenijeli obraćanje premijera Nermina Nikšića i ministra Elmedina Konakovića. Na nekim snimkama se mogao vidjeti vremešni Stipe Mesić.

To je sve što je ostalo od nekadašnjeg najvećeg bošnjačkog derneka NAZVANOG “Balkanski Davos”, na kojem su najavljivani poslovi vrijedni desetak milijardi eura.

 

VALTER GRADI NEBODERE

Kad je prije petnestak godina osnovan SBF, njegov izvršni dirketor Ameri Bukvić se predstavio javnosti kao novi Valter. Velika priča o islamskom bankarstvu iza koje stoje “petro dolari” zaista je izgledala ubjedljivo kada bi na forum pristizali zvaničnici visokog državnog ranga iz Turske,Meliezije i bogatih arapskih monarhija.

Organizatori SBF-a bila je grupa malezijskih studneta, poznati kao “zeleni termiti”, na čelu sa Bukvićem, dok su sive eminencije bili Hasan čengić, Haris Silajdžić, Mustafa Cerić I Bakir Izetbegović. Tronožac na koji je bila postvaljena nova bošnjačko-muslimanska business-imeprija bili su BBI Centra,BBI Banka i Al Jazeera.

Oni su uspješno izvršili “privatizaciju” robne kuće Sarajka, kao I televiziju “NTV 99”, da bi na njihovom “zagrištu” podigli stubove nove islamske ekonomije. To su ljevičarski mediji nazvali “bibiaizacijom” koja je otrkivala SDA-ovu tajnu ideološku agendu islamizacije društva.

Vrlo brzo su ti mediji ušutkani nakon što su ih prekrile marketinškereklame BBI banke. Bukvić seu tim medijima predstavlja kao jedan od pedesatk najuspješnijih bankara iz svijet islamske ekonomije.

Osim The Bosni Times, niti jedan medij u Sarajevu nikad više nije napisao kritički tekst ovoj, vjerovatno, najvećoj bošnjačko-muslimanskoj poslijeratnoj laži I prevari. I ona se, što se vidi golim okom,raspršila poput mjehura od sapunice.

Vidjeti link: 

Tako, na primjer, prolaznike pored Sarajevo City Centera (SCC) ne bodu u oči reklame sa ogromih displeja postavljenih na fasadama ove zgrade, što je bilo rezervirano samo za režimske firme i medije.

Davno je “puk’o grom” među “zelene termite” koji su “odlepršali” iz SDA-ovog gnjezda. Čak su se neki od njih na društvenim mrežama bili okomili na Bakira Izetbegovića.

FLY, BOSNA, FLY

Danas ispred tih zgrada, koji su bili simboli moći nove bošnjačke imperije, okupljaju se stanovnici naselja Marijin Dvor da bi izrazili svoje nezadovoljstvo regulacionim planom ‘Gradski centar Marijin Dvor’.

Marijin Dvor nestaje pod tornjevima! Za koga i za šta? Hoćemo naselja za dobar i pristojan život običnih ljudi”, poručuju građani okupljeni oko inicijative “Rad za Grad”.

Bez obzira na te zakašnjele proteste, Amer Bukvić gradi svoj vlastiti neboder, skupa sa Edinom Džekom. Znači da je toliko mogao zaraditi za petnaestak godina koliko je bio na čelu te nove bošnjačko-mulsimanske imperije.

Uporedo kako Bukvićev novi neboder ničeiz zemlje,tako tone SCC-ovneboder u sivilo I dugove. Već se špekulari da ga Sulaiman Abdullah Al Shiddi prodaje novom bošnjačkom tajkunu, vlasniku Binga Senadu Džambiću.

Za ovog saudijskog državljanina veže se I propala domaća kompanija Fly Bosnia koja je, kako ovih dana izvještavaju mediji, dužna oko 3,5 miliona KM na ime PDV-a Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH).

Osim toga, ova kompanija nalazi se i na spisku najvećih dužnika Porezne uprave Federacije BiH kojoj duguje oko 1,5 miliona KM. Problem je u tome što je kompanija bankrotirala i naizgled nema načina da država namiri svoja potraživanja.

Još prije desetak godina mediji su najvljivali da Tužilaštvo KS vodi istragu o privatizaciji “Magrosa”, unutar koje firme je nastao SCC, u kojoj se sumnjalo daje država oštećena za stotinjakmilona. Ali nikad niko nije zvanično odgovarao za malverzaciju, kojih je nedvojbeno bilo tokom pokušaja uspostave nove bošnjačke business-imeprije. Čengić je umro, Sliajdžić i Cerić su u dubokoj mirovini, tako da će sve ovo ostati “na vratu” Bakiru Izetbegoviću.

 

globlok.ba/TBT

Tagovi