Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

Nijemci usvojili novi zakon, otvoren put ka dvojnom državljanstvu!

Nijemci usvojili novi zakon, otvoren put ka dvojnom državljanstvu!

O ovoj inicijativi se Zastupnički dom treba izjašnjavati na jednoj od narednih sjednica. Nije poznato kada, ali treba imati u vidu da je august mjesec kolektivnog godišnjeg odbora za bh. parlamentarce

Njemačka je usvojila novi zakon koji omogućava posjedovanje dvojnog državljanstva, čime je otvoren put da se i državljani Bosne i Hercegovine više ne moraju odricati svog državljanstva, ali i da ga deseci hiljada onih, koji su se morali odreći bh. državljanstva, vrate, piše Faktor.

S tim u vezi, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u parlamentarnu proceduru je uputio inicijativu kojom se traži da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

O ovoj inicijativi se Zastupnički dom treba izjašnjavati na jednoj od narednih sjednica. Nije poznato kada, ali treba imati u vidu da je august mjesec kolektivnog godišnjeg odbora za bh. parlamentarce.

- Imajući u vidu da je na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu Savezne Republike Njemačke koji sada omogućava sticanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva, potrebno je u skladu s članom 1., stav 7., tačka d. Ustava BiH pristupiti zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke. Navedena ustavna odredba propisuje da državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države pod uvjetom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odborila Parlamentarna skupština BiH – naveo je Zvizdić u inicijativi.

On je istakao da bi, ako bude potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu s Njemačkom, u ravnopravnom položaju s ostalim bili državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva jer zakonodavstvo Njemačke dosad nije dozvoljavalo dvojno državljanstvo.

 Time je onemogućeno više od 30.000 bivših državljana BiH da vrate državljanstvo BiH, čime se direktno diskriminiraju. Član 14. Zakona o državljanstvu BiH propisuje olakšan prijem u državljanstvo bivšim državljanima BiH pa u slučaju zaključivanja ovog sporazuma, ponovni prijem u državljanstvo BiH ne bi bio uvjetovan odricanjem od državljanstva Savezne Republike Njemačke – naglasio je Zvizdić, piše Faktor.

globlok.ba/depo.ba