Tamni način rada
  • Thursday, 13 June 2024

Nasilje ne poznaje demant! (Odgovor direktoru JP, Emiru Sarajliću, na pokušaj obmanjivanja javnosti)

Nasilje ne poznaje demant! (Odgovor direktoru JP, Emiru Sarajliću, na pokušaj obmanjivanja javnosti)

U ponedjeljak, 02.10.2023. na e-mail redakcije Globlok portala je stigao Zahtjev za demant i Opomena pred tužbu od strane Emira Sarajlića, direktora društva JKUP "Čistoća" d.o.o. Bugojno, uz naredbu da se ODMAH objavi tzv. demant bez činjenica na kojima se temelji zahtjev i bez dokaza kojima se utvrđuju te činjenice jer su prema navodima koje je direktor nasilnik dostavio, on i uposlenica bili sami u kancelariji za vrijeme incidenta o kojemu je riječ u objavljenom članku pod naslovom "Nakon Jablanice - direktor javnog preduzeća u Bugojnu (SDA) fizički nasrnuo na uposlenicu."

Protivimo se svakom obliku cenzure medijskih sadržaja, a ovakav tip zahtjeva za demant predstavlja direktan napad na jedno od glavnih ljudskih prava, slobodu izražavanja i medijski pluralizam koji je važniji sada nego ikada u našem Bugojnu, simbolu medijskog mraka i progona slobode  mišljenja i izražavanja. Ovakav zahtjev od strane direktora nasilnika je pokušaj da se novinari i kritičari zastraše, ušutkaju, da im se oteža rad kako se ne  bi suprotstavljali ubuduće i kako bi pazili šta pišu.

Novinarstvo je javno  dobro. Građani imaju pravo na istinu, na tačnu informaciju kao što imaju pravo na obrazovanje i zdravstvenu uslugu. Međutim, partijski  kadar vladajuće stranke, podobni i  nesposobni, lojalni stranci, a ne struci, ljudi bez profesionalnog integriteta i moralnog kodeksa to ne  prihvataju jer je njima dokazivanje lojalnosti nadređenima iznad javnog interesa, sigurnosti nezaštićenih  pa i samog zakona.

Obzirom  da u Vašem  zahtjevu  prijetite tužbom ukoliko se odmah ne objavi Vaš demant, pozivamo nadležne institucije, sud i tužilaštvo, da pokrenu istrage o legalnosti procedure Vašeg dolaska na mjesto direktora ovog javnog preduzeća. Koliko je godina staža bilo potrebno da se postane direktor ovog preduzeća i da li je bilo tendencioznih izmjena u Vašu korist, tj. kako bi upravo Vi došli na tu poziciju? Također, građani Bugojna nisu zaboravili konkursne procedure popraćene skandalima za mjesto direktora Vaših stranačkih kolega kao i ostalih koji su na visokim pozicijama, a koji su Vas bezrezervno podržali? Vi biste trebali uputiti izvinjenje prije svega oštećenom licu, osobi koju ste fizički napali, Vašoj kolegici, Edini Kokić-Čehaja, zatim javnosti, našim građanima jer bi to priličilo jednom odgovornom direktoru, kako kažete, jednog od najuspješnijih preduzeća u Bugojnu. Zar ne bi bilo časno i direktorski da ste javnosti, kolegici i građanima ponudili izvinjenje - "Žao mi je i teško mi je i zbog moralnih razloga dajem ostavku na mjesto direktora preduzeća." Bilo bi to teško i traumatično, ali je bar iskreno, a Istina uvijek oslobađa. Nije Vam priličio ovakav kabadahijski način obračunavanja sa žrtvom, pokušaj bacanja krivice na oštećenu i na nas kao portal jer smo prenijeli tu vijest, kao i obmanjivanje javnosti čime ste nam pokazali jad i bijedu porobljenosti iz koje se rađa poniženje. I otkud Vam pravo, kao čovjeku koji sebe predstavlja vjernikom, da podignete glas na tuđu ženu, a kamoli da je fizički napadnete i napravite modricu. Vi, kao direktor, trebate podnijeti ostavku, Vi i oni koji su inicirali da budete postavljeni na tu odgovornu funkciju kako bi se potvrdilo da politika te stranke koja Vas je postavila ne podržava nasilje nad ženama, iako smo se uvjerili u suprotno.

U idućem članku ćemo objaviti saopštenje gospođe na koju je direktor (N)Emir nasilnik fizički nasrnuo.

 

globlok.ba