Tamni način rada
  • Monday, 22 July 2024

Erdogan i Netanyahu razgovarali o političkoj i ekonomskoj saradnji Turske i Izraela

Erdogan i Netanyahu razgovarali o političkoj i ekonomskoj saradnji Turske i Izraela

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je o nizu tema sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, javlja Anadolija.

Erdogan je Netanyahua primio u impozantnom neboderu Turkevi nadomak sjedišta UN-a u New Yorku, gdje su smještena turska diplomatska predstavništva.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćeno je da je na sastanku razgovarano o političkim i ekonomskim odnosima dviju zemalja i najnovijim dešavanjima u vezi sa izraelsko-palestinskim sukobom, te da su razmotrena međunarodna i regionalna pitanja.

Erdogan je tokom prijema izjavio da Turska može zajednički raditi sa Izraelom u oblastima energije, tehnologije, inovacija, umjetne inteligencije i sajber sigurnosti, te je poručio da svi zajedno trebaju raditi za svijet u kojem prevladava mir.

Na sastanku su Erdogana pratili ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar, glasnogovornik AK Partije Omer Celik, šef MIT-a Ibrahim Kalin, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun i savjetnik za politiku i sigurnost Akif Çağatay Kilic.

U svojoj izjavi na svom nalogu na društvenim mrežama nakon sastanka, turski predsjednik je izrazio nadu da će ovi sastanci biti korisni za nacije i regiju.

Odmrzavanje odnosa

Izraelska televizija Chanel 12 javila je da bi Erdogan mogao sljedećeg mjeseca da obilježi 100. godišnjicu Republike Turske hodočašćem u veliku jerusalemsku džamiju Al-Aqsa, prenosi Tanjug.

Ta informacija nije zvanično potvrđena, prenio je Reuters.

Odnosi između Turske i Izraela, bivših saveznika, pogoršani su kada su izraelske snage ubile 10 Turaka u napadu 2010. godine na brod aktivista koji su podržavali Palestince, a koji je pokušao da probije blokadu u Pojasu Gaze.

Ankara je tada protjerala izraelskog ambasadora, da bi ponovo vratila diplomatskog predstavnika 2016. godine, ali je ambasador ponovo protjeran dvije godine kasnije zbog ubistva na desetine Palestinaca koji su učestvovali u protestima u Gazi.

Izrael je zbog posjete lidera palestinskog Hamasa Ankari protjerao turskog ambasadora 2018. godine.

Posjeta izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga Turskoj u martu 2022, praćena posjetom oba ministra vanjskih poslova, pomogla je odmrzavanju odnosa između dvije zemlje.

 

globlok.ba/aljazeerabalkan